Invloed van licht op je slaap

lichtvervuiling

Slecht slapen door licht

Door slim met licht om te gaan geef je jezelf de beste kans een natuurlijke en diepe slaap te krijgen.

Je weet vast al wel dat je in het donker beter kan slapen dan in het licht. Dus doe je de gordijnen dicht en de lampen uit als je in je bed stapt. Maar de mogelijkheden gaan veel verder om de best mogelijke slaap te krijgen.

Kunstlicht en blauw licht

Door het kunstlicht en het blauwe licht uit je verzameling gadgets, zoals computers, tablets, smartphones  en spelcomputers komt er meer licht in je ogen dan goed voor je is. Het licht zorgt voor verstoring van je interne biologische klok. Als het schemerig wordt krijgen we van nature vanzelf slaap, maar wanneer we dan alle lampen aandoen en nog tot laat in de avond “online” zijn  gaat het fout. De aanmaak van het slaapwonderstofje Melatonine neemt drastisch af en je krijgt moeite met inslapen. Wat gebeurt er nu wanneer je toch nog even TV gaat kijken in bed of nog even Facebook checkt op de laatste posts?….. juist nog meer licht en nog minder Melatonine.

Lichtvervuiling en slaap

Lichtvervuiling in de nacht (nachtlampje/wekkerlamp/standby lampje/lantarenpaal) kan ervoor zorgen dat je onvoldoende (lang) in je diepe slaap cyclus komt waardoor je fysieke herstelprocessen, mentale opruim- en reparatiewerkzaamheden gebrekkig kunnen plaatsvinden. Gevolg: moeheid, slechter geheugen, mindere concentratie, onhandig zijn en een kort lontje hebben, verhoogde kans op hart en vaatziekten, suikerziekte, depressie en obesitas. Dat wil je toch niet!

Wat je beter kunt doen is in de loop van de avond de verlichting in huis dimmen. Laat het steeds schemeriger worden in huis. Verban de TV en telefoon uit je slaapkamer en raak de “blauw licht” apparaatjes sowieso niet meer aan anderhalf uur voordat je naar bed gaat. Moderne e-readers hebben een speciale stand waarop je geen blauw licht in je ogen krijgt. Nog beter is het om fijn aandacht te besteden aan je partner, jezelf of je huisdier en je daarna roezig om te draaien en te gaan slapen. Daar is je bed en slaapkamer namelijk voor bedoeld.

Weet je waar licht wel goed voor is?

Om je lichaam een boost te geven en energiek wakker te worden. Je huid heeft lichtsensoren die (zon)licht meten. Neem ’s morgens gerust een “lichtbadje”. Buiten wandelen, sporten of gewoon even bij het open raam staan op de vroege ochtend geeft een gezonde start aan je lijf en brein. Neem daarbij een gezond ontbijt en je hebt jezelf perfect geholpen wakker en helder te zijn vandaag.

Prettige dag en daarna een goede nacht!