Bekkenklachten

Misschien bent u op deze pagina terecht gekomen omdat u zelf bekkenpijn heeft of iemand kent die hier last van heeft?

Uw bekken is een heel centraal onderdeel van uw skelet en dit heeft u werkelijk bij alle dagelijkse bewegingen nodig. Pijn in dit gebied kan heel beperkend zijn in uw doen en laten. Wij oefentherapeuten helpen u uw klachten te verminderen of te verhelpen door goed te kijken naar de oorzaak en de gevolgen van de pijn. Doordat wij uw dagelijkse bewegingen en taken meenemen in het behandelplan kunt u op ieder moment van de dag werken aan de verbetering van uw klachten. Bij zitten, staan, lopen, bukken, omdraaien in bed en sport kunnen wij u adviseren hoe u het beste kunt bewegen en oefenen met uw bekken.

Bekkenklachten zijn er in allerlei soorten en maten. Veelvoorkomende klachten die wij als oefentherapeuten zien zijn:

  1. Bekkentorsie /scoliose (verwrongen bekken)
  2. Pijn aan de SI-gewrichten (links en rechts boven het stuitje)
  3. Pijn bij het schaambeen
  4. Pijn aan het stuitje
  5. Bekkenpijn bij de zwangerschap
  6. Bekkenslapte / moeilijk op 1 been kunnen staan

Voor klachten aan de bekkenbodem kunt u verder lezen onder “incontinentie”.

Waar letten wij in ieder geval op?

Wij kijken heel precies hoe u uw bekken in uw dagelijkse bewegingen belast. Staat u op twee benen of op 1 been. Hoe staat u te koken of te strijken? Waar drukt of draait u het bekken naartoe wanneer u bukt? Hoe haalt u de vuilniszak uit de bak? Hoe ruimt u de vaatwasser in of hoe wast u de auto? Blijft het bekken mooi stabiel bij het lopen of zakt het aan 1 kant steeds naar beneden? Hoe gaat dat dan bij hardlopen of een ander sport?Het kan ook zo zijn dat u een klein aantal keren een beweging stabiel kunt maken, maar dat na herhaling blijkt dat u de kracht/stabiliteit mist om iets vol te houden. Dan lijkt het na 1 keer testen alsof uw bewegingen “normaal’ zijn, echter de kritische kijker ontdekt dat er instabiliteit is na enige vermoeidheid.

Dit zijn zo een paar voorbeelden waar een oefentherapeut naar kijkt. Wanneer u denkt dat uw klacht inderdaad door verkeerd gebruik in stand gehouden wordt kunt u contact met ons opnemen om uw situatie eens door te spreken. Wij kunnen u dan aangeven of het zinvol zou zijn bij ons te komen oefenen.