Tijd voor jezelf?

Dat maak je, dat krijg je niet.
geen tijd voor mezelf

Tijd voor jezelf…. maar eerst alle klussen klaar!

Denk jij ook vaak: Als ik deze klussen klaar heb, dan heb ik daarna tijd voor mezelf?

Hoe vaak pakt dit ook echt zo uit?
Deze gedragskeuze en dit denkpatroon pakt dikwijls anders uit dan je hoopt.

Meestal gaat het ongeveer zo:
Je hebt bedacht eerst nuttig te zijn en het huishouden een flinke boost te geven. Wanneer je dan daarna snel alle boodschappen in huis haalt is dat ook weer voor elkaar. Daarna staat het opruimen van de slaapkamers op de agenda want als je dat nu alvast vandaag een eind klaar hebt scheelt dat weer voor in het weekend. Dan heb je in het weekend vrij, lekker helemaal niets… Je hebt zin in dat nieuwe boek wat je voor je verjaardag hebt gekregen, eindelijk lezen…… denk je.

Wat blijkt?
Wanneer het zaterdagochtend is zie je dat de rommel van vrijdagavond nog niet helemaal is opgeruimd, dus je begint even wat orde op zaken te stellen. Je doet de gordijnen open en ziet de zon vrolijk schijnen en er waait een perfect windje. Je denkt: Als ik dan toch bezig ben, kan ik met dit mooie weer ook wel de gordijnen wassen, dan kunnen ze buiten uithangen en het is precies het perfecte weer, waardoor ze in een mum van tijd drogen. Dat is dan lekker gebeurd zo vroeg in het voorjaar. Normaal doe ik dat gerust een paar weken later, maar vandaag is het zo’n goeie dag.
Eenmaal de gordijnen in de wasmachine zie je dat de ramen ook wel een beetje water en azijn kunnen gebruiken. Hupsakee even op de ladder en alle ramen van het huis zijn weer gelapt. Ondertussen zijn de gordijnen vrolijk aan het waaien in de wind. Wat een lekkere nuttige dag is het weer geworden. Alle klussen (bijna) klaar…Het kan maar gebeurd zijn.

En dat boek…? Dat is onaangeraakt in de kast blijven staan. Geen tijd voor (jezelf) gehad.
Zo houdt je dus jezelf voor de gek. Je hangt een lekker worstje voor je neus dat je in het weekend een goed boek mag lezen om vervolgens dat worstje weer in de toekomst te schuiven en van het ene taakje in het andere taakje te vallen. En je bent niet de enige die zichzelf pas rust gunt als alle taakjes gedaan zijn. Maar het is wel heel vals en oneerlijk naar jezelf.

Tijd voor jezelf MAAK je, dit KRIJG je niet.

Besef voor eens en altijd: … je bent je hele leven nooit “klaar!”. Werk is nooit “af” en tijd voor jezelf “krijg” je nooit. Tenzij je het NEEMT!

Eerlijker en gezonder is het om van iedere dag weer opnieuw een geweldige fijne dag te maken. Balans tussen tijd voor jezelf en tijd voor je To-Do-lijst.
Je doet iets nuttigs zoals opruimen en daarna drink je even 10 minuten een kop hete thee met daarbij je favoriete tijdschrift. Daarna doe je de was en strijk, waarbij je naar heerlijke muziek luistert die je blij maakt van binnen. De boodschappen haal je op de fiets en je fietst even een stukje om zodat je door dat leuke parkje gaat waar de vogels lustig fluiten en de natuur in deze tijd van het jaar ontwaakt. Na nog 2 nuttige zaken afgemaakt te hebben pak je je boek en “plan” je jezelf in de agenda: “heerlijk anderhalf uur lezen”! Wat vandaag niet af is ligt geduldig te wachten voor morgen, maar niemand pakt je dit leesmoment meer af. Je leeft NU!
Aan het einde van deze dag ben je rustig en voldaan over alle lekkere momenten, en tevreden over de gedane taken.
En weet je….. Je ramen, gordijnen, huishouden en computer staan er morgen nog. Die zijn heel geduldig, en wachten totdat je een keer tijd voor ze hebt. Ze zijn stil, mopperen niet en zijn geen blok aan je been.

Ja maar…

De meest gebruikte “ja maar” is dat je nu gaat zeggen: “Dan loopt het zo op en dan heb ik morgen alleen maar meer werk….”.
Leg mij nu eens uit waarom je dit nu nog nooit hebt gezegd voor je boek?! Dat zou klinken als:
Als ik vandaag niet even anderhalf uur lees dan heb ik morgen alleen maar nog meer te lezen, want ik wil het boek toch echt heel graag een keertje uit hebben.

Omdenken of het eens van de andere kant bekijken is heel verhelderend!

Ik wens je iedere dag een gezonde, fijne, afwisselende dag, waarin je jezelf ook hebt ingepland.