's-nachts piekeren

‘s-nachts piekeren

Gedachten kunnen u enorm uit de slaap houden. Ik hoor vaak zeggen dat het hoofd zo vol zit.

Een vol hoofd hebben wat maar maalt en piekert, is een bron van onrust waar u wakker van blijft liggen. Maar hoe krijgt u het stil in uw hoofd??

Een goed moment om voorwerk te verrichten in het opruimen van uw gedachten is tijdens de avondmaaltijd. Aan het einde van de dag tijdens het diner kan u beginnen uw hoofd leeg te praten aan tafel. U kunt in de vroege avond zaken opschrijven in uw agenda die u niet wilt vergeten. U kunt alvast een tijdsplanning maken voor de volgende dag. Dit scheelt heel veel gedachten in de nacht. U kunt nu namelijk ‘s nachts terugverwijzen naar uw kalender/agenda en kant en klare tijdsplanning. Deze zijn gereed voor de dag van morgen en hebben geen aandacht meer nodig. U heeft uw gebeurtenissen van de dag al “herkauwd” tijdens het diner. Alles loopt goed, is geregeld. Slaak maar een zucht van verlichting! Laat het los!

Toch kunnen er nog hele andere gedachten in u opborrelen in de nacht.

  • Zorgen om de opvoeding van uw kinderen.
  • Verdriet om het verlies van een dierbare.
  • Familieomstandigheden.
  • Lopende ruzies…enzovoort.

Het is goed te beseffen dat u op al deze situaties geen invloed kunt uitoefenen in de nacht. Het zijn misschien wel hele zorgelijke feiten, maar u bent er niet bij gebaat om hier de hele nacht wakker van te liggen. Sterker nog….u wordt alleen maar kwetsbaarder en gevoeliger wanneer u moe bent, dus het werkt negatief om hier ’s nachts over na te denken. Vermoeidheid door een slechte nachtrust kan de start zijn van een visieuze cirkel die uw slechte slapen, prikkelbaarheid en onrust in stand houdt.

De oplossing kunt u zoeken in het inplannen van een piekermoment op de dag. Dit is een uurtje van uw tijd waarin u actief bezig bent met het verzinnen van oplossingen voor uw specifieke grote problematiek. U kunt dan mailtjes maken, belletjes doen, brieven schrijven, dagboek bijhouden, bezoekjes inplannen, acties voorbereiden, hulp vragen, steun zoeken, advies inwinnen…enzovoort. Wanneer u overdag goede inspanningen levert voor uw problemen, kunt u ze ’s nachts met een geruster hart loslaten. Ook de dag van morgen geeft u weer een uurtje ruimte om te piekeren…dus nu kunt u gaan slapen.

Daarnaast is het belangrijk om de piekergedachten te vervangen door andere gedachten. U kunt een waslijst aan ontspannen bezigheden maken voor uzelf waar u maar al te graag aan terugdenkt in de nacht. U kunt denken aan hobby’s, sport, vakantie, mooie warme momenten, muziek, enz. Wanneer u aan dit soort zaken denkt is de beladenheid vele malen lager. Uw lichaam en geest kunnen weer gaan ontspannen.

Waar ligt u wakker van?

Welk type gedachten zijn volgens u onwrikbaar slaapverstorend?

Deel uw mening en ervaring met slaapproblemen door piekeren.