Fobieën

Fobieën, hyperventilatie en paniek zijn nauw verbonden. Licht fobische klachten kunnen door de psychosomatiek therapie worden behandeld.

Welke soort fobieën kunnen terecht bij de psychosomatiek therapie?

Angsten en fobieën zijn soms het gevolg van hyperventilatie. Doordat u bang bent op een ongelegen moment klachten te krijgen, of twijfelt of er snelle hulp geboden kan worden, wordt u bijna als vanzelf bang.

Hierdoor worden mensen bang.

  • Bang om in drukke ruimtes te komen.
  • Bang om te wachten in een lange rij aan de kassa.
  • Bang om uit eten te gaan of naar de bioscoop toe te gaan.
  • Bang om niet snel genoeg naar buiten te kunnen, naar de frisse lucht.
  • Bang flauw te vallen of misselijk te worden waar anderen bij zijn.

Dit zijn veel voorkomende “fobieën” die goed door een psychosomatiek therapeut kunnen worden behandeld. Beter zou het zijn, deze zaken gewoon angsten te noemen.

Dat klinkt minder heftig en het is ook waar.

Welke fobieën kunnen beter naar een psycholoog?

De angsten die samenhangen met een ding (vliegtuig/auto/boot), een dier of een specifieke omgeving (lift/opsluiting/zee/pleinen) zijn meer het werkgebied van de psycholoog.

De psycholoog heeft meer mogelijkheden tot zijn/haar beschikking om op een klein gebied een heleboel variatie in aanpak aan te bieden.

Echter wanneer de psycholoog uw denkpatronen heeft aangepakt en de ergste angst heeft teruggebracht tot een aanvaardbaar niveau, dan kan de psychosomatiek therapeut helpen en ondersteunen met ontspannings- en ademoefeningen. De oefeningen kunt u in de moeilijke situaties toepassen, om nog beter uw onrust en angst het hoofd te kunnen bieden.

Psychosomatiek therapie is direct toegankelijk. Dit betekent dat u zonder tussenkomst van uw huisarts een afspraak kunt maken.

Neem contact met mij op om meer te weten te komen of om een afspraak te maken voor Psychosomatiektherapie.