Geen nee kunnen zeggen

JA, kom maar langs…..JA blijf maar mee-eten……JA ik kom jullie helpen…….JA, dat regel ik wel even……..enz.

Dit zijn bekende reacties voor mensen die moeilijk “nee” kunnen zeggen.

Bijna op de automatische piloot is het woordje “ja” eruit, terwijl na enige tijd de druk voelbaar is van de zoveelste taak die erbij is gekomen.
U heeft eigenlijk helemaal geen tijd, of zin, of energie om al deze zaken te regelen. Waarom zegt u toch steeds “ja”? Het is anders zo vervelend voor die anderen. U zou ze misschien wel teleurstellen of met een probleem laten zitten. Dat lost u dan liever op.
Maar vooruit, dan gaat u toch vandaag niet even rustig zitten, en dan doet u dat telefoontje wel tijdens de lunch. En om 23.00 uur s avonds kan u dan altijd nog even die strijk wegwerken…..

Help!!! wanneer houdt dit op? U brandt uzelf helemaal op.U verzorgt de hele wijde omgeving, maar komt helemaal niet meer aan uzelf toe. Het gevolg hiervan is, dat u chronisch moe begint te worden, allerhande lichamelijke ongemakjes voelt en zo vatbaar bent de afgelopen tijd. Ook voelt u zich geprikkeld en lichtgeraakt. U bent weinig geduldig terwijl u dit wel wilt zijn, maar het lukt niet. Is die vergeetachtigheid een beginnende dementie of zou het toch eerder te maken hebben met een overvol programma, waardoor de hersenen het niet meer helemaal bij kunnen benen.

Is dit bovenstaande herkenbaar voor u?

Dan is de tijd aangebroken om hierin verandering te brengen.

  • Natuurlijk blijft u een sociaal mens.
  • Natuurlijk blijft u behulpzaam.
  • Natuurlijk blijft u betrokken bij anderen.

Het zal niemand lukken om u deze goede eigenschappen af te nemen, echter u moet verandering gaan brengen in de hoeveelheid sociaal, behulpzaam en betrokken gedrag.

  • U gaat die dingen doen die u werkelijk aankan en ook wilt doen.
  • U gaat NEE zeggen tegen die dingen die echt teveel zijn, die u niet wilt doen of die u kan delegeren aan anderen.

Op deze manier komt er iets meer balans en keuzevrijheid in uw dagelijks progrmma.

Resultaat!

Met de vrijgekomen tijd kunt u leren investeren in uw eigen energie en geluk. U komt dan weer toe aan een liefhebberij of sport. U kunt lekker naar de schoonheidsspecialiste of naar een tentoonstelling of theater. Wellicht dat het lukt om zomaar op de bank te blijven zitten met een leuk boek of een tijdschrift of een DVD-tje. Hierdoor tankt u de broodnodige energie bij, die in de afgelopen jaren helemaal heeft opgebruikt. U bekomt en voelt zich weer mens!