Faalangst komt in min of meerdere mate bij iedereen voor.
Denk maar eens aan het bereiden van een kerstdiner voor een hele groep vrienden, wellicht slaat de onzekerheid toe……lukt het wel???
Ook bij een verantwoordelijke opdracht op het werk, kunnen twijfels ontstaan over de eigen capaciteiten. Niet dat er een gegronde reden voor is, maar gewoon, omdat er heel wat wordt gevraagd van u.
Wanneer is er sprake van faalangst?
Wanneer er bij gewone dagelijkse dingen vaak angst en twijfel optreedt wordt het een echte belemmering in uw dagelijks functioneren en kun je spreken van faalangst.
Als het aankleden gepaard gaat met een half uur wikken en wegen, vele malen opnieuw kiezen en omkleden, omdat u anders niet “goedgekeurd” wordt door anderen…..
Wanneer het bestellen van een drankje of een lunch in de stad een haast onmogelijke opgave is geworden, omdat je bang bent iets verkeerd te zeggen of negatief op te vallen.
Een spreekbeurt op school of een presentatie voor uw collega’s wordt een bron van slapeloze nachten, huilbuien of u voelt zich ziek als u eraan denkt.
Dit alles is echt belemmerend. Bij dit soort dagelijkse weerstanden en onzekerheden helpt de psychosomatiek therapeut.
Hoe vermindert u de faalangst?
U kunt beginnen met te beamen voor uzelf dat u faalangstig bent. U kunt erover praten met anderen of zelfs hulp vragen aan anderen bij moeilijke taken of opdrachten.
Vervolgens kunt u zich gaan oefenen in cognitieve therapie. U leert uw negatieve gedachten om te vormen naar nuchtere, feitelijke waarheden die u terug halen naar het hier en het nu. U heeft alleen maar grip en invloed op het huidige moment. Vooruitdenken en toekomst voorspellen zijn zinloos, zeker wanneer dit negatief beladen is. Wanneer u grip heeft op uw denken en u maakt logische en zinvolle keuzes en beslissingen in het nu, ervaart u meer rust en vanzelfsprekendheid en zelfvertrouwen.
Tevens benoem ik het “onderwerp” -zijn (=doelgericht denken) of het “lijdend voorwerp” -zijn (=omgevingsgericht denken). Dit betreft een (levens)houding die iemand aanneemt in een sociale omgeving. Onderstaand voorbeeld maakt e.e.a. duidelijk.
Stel u staat in het postkantoor om postzegels te kopen…
Als “onderwerp” doet en denkt u zo:
Ik heb 50 postzegels nodig van €0,44. Jeetje wat is het druk, jammer van mijn tijd.
Kijk ik gewoon ondertussen even bij de wenskaarten. Misschien zit er iets leuks bij voor….?
Ben ik al aan de beurt? Hmmmm…nog 4 mensen voor mij. Dan ga ik maar even een beetje rondkijken en opletten of ik bijna ben.
Ha, eindelijk! Hup even postzegels kopen en ik ben er weer vandoor.
Als “lijdend voorwerp” doet en denkt u zo:
Als het nu maar niet druk is in het postkantoor… dan ga ik weg hoor!
Shit zie je wel, dat heb ik weer. Iedereen kijkt me nu al aan. Ze zullen wel denken dat ik onzeker overkom. Dat ik onrustig en zenuwachtig doe. Kijk die mevrouw heeft het vast al door. Shit ik sta hier helemaal te zweten. Dat kunnen ze vast aan me ruiken. Dit kan ik niet langer aan hoor, ik ga dalijk weg. Ik ben bijna aan de beurt, nog even en dan ben ik klaar…. Als die mensen achter mij nou maar niet zien dat ik een oude spijkerbroek aan heb waar mijn kontzak van kapot is. Vinden ze me vast een sloeber. Oh, eindelijk aan de beurt, ga ik natuurlijk stotteren, zal je altijd zien. hoort iedereen dat…enz enz.
Wanneer u vaak denkt wat anderen wel niet van u denken zal dit bovenstaande stukje tekst wel herkenbaar zijn. Vermoeidheid, onzekerheid en angst zijn gevoelens die hierbij kunnen ontstaan. Hartkloppingen en zweten zijn ook geen uitzondering. Uw faalangst beheerst dan een groot deel van uw dagelijkse leven.
U kunt door de psychosomatiek therapie leren hoe u van uzelf vaker een “onderwerp” maakt. Dit levert u rust en daadkracht op.