Spastische dikke darm

Heeft u uw eet- en beweegpatroon al verbeterd? Dan is het nu tijd voor ontspanning, houdingsverbetering, ademhalingstechnieken en toiletganginstructies.

Spastische darm (PDS)

De dikke darm heeft veel zenuwuiteinden en is hierdoor een zeer gevoelig orgaan. Een kleine verstoring door stress of verkeerde voeding resulteert in een grote of kleine reactie van de darm.

gevolgen: winderigheid, opgeblazen gevoel, rommelingen en borrels, buikpijn, weinig eetlust, vaak ontlasting, diarree of juist harde keutels.

Bij een spastische darm is de beweeglijkheid (peristaltiek) toegenomen, de samentrekkingen zijn krampachtig en onregelmatig, en de gevoeligheid van de darmwand is toegenomen.

Voor veel mensen is het herkenbaar dat er darmkramp kan optreden wanneer we ergens zenuwachtig voor zijn. De darm wil zich leegmaken voor het “gevaarlijke” wat er aankomt. Een vluchtend dier moet geen last hebben van volle darmen. Ook misselijkheid kan om deze reden optreden. Een volle maag is ook niet handig bij het “wegrennen”. Dit zijn natuurlijke reacties op angst en stress.

Wanneer deze prikkels echter te lang of te vaak optreden gaan we spreken van een chronische overprikkeling van de darm.

Hoe kunt u handelen?

Een veel gegeven advies is vezelrijke voeding en nerveuze spanningen vermijden. Medicijnen om de krampen en de pijn te dempen kunnen worden voorgeschreven, evenals laxeer- of anti diarreemiddelen.

Echter de lastigste van deze opsomming aan mogelijkheden is “het vermijden van spanningen”.

U kunt moeilijk weglopen voor die vervelende collega op het werk, of nooit meer bij uw schoonouders op bezoek gaan….

Wat kunt u dan wel doen?

psychosomatiek therapie bij PDS.

Deze therapie is erop gericht de ontstekingsactiviteit in de darm af te laten nemen door het natuurlijk herstelvermogen van het lichaam ten volle zijn werk te laten doen.

Het is bekend dat spanningen en stress de weerstand van ons lichaam aantasten. We krijgen dan makkelijker infecties en ontstekingen.

Ook de dikke darm kan chronisch ontstoken blijven door de invloeden van schimmels, bacterien, virussen en allergien.(of combinaties hiervan) waar we verminderd weerstand aan kunnen bieden.

Ons lichaam is zeer goed in staat zichzelf te repareren, maar daarvoor is wel rust, balans en ontspanning nodig. (evenals goede voeding)

Werkwijze psychosomatiek therapie bij PDS

De psychosomatiek therapie leert u uw dagen en taken weer op een gezond tempo te laten uitvoeren.

Door de energievreters in ons leven aan te pakken kan er meer rust en balans voor in de plaats komen.

Een illustratief voorbeeld is: U loopt op uw tenen op het werk (of thuis) om te voldoen aan alle taken en eisen die er door uw collega’s/gezinsleden (en door uzelf) aan u gesteld worden. U heeft het erg druk en kan het bijna niet bolwerken.

U beslist vanwege uw darmklachten om hierin verandering te brengen. De psychosomatiek therapie zal u dan leren beter uw normale grenzen te communiceren, taken te delegeren, goed af te stemmen over prioriteiten, duidelijker over uw gevoel te praten en weer terug in balans te komen met het werk. Hiernaast leert u om prive niet in dezelfde valkuil te tuimelen. U leert alert te zijn op overvolle takenlijstjes en sociale verplichtingen. Oftewel u leert op tijd uw grenzen te stellen. De beschikbaar gekomen energie zal nu gebruikt kunnen worden voor de broodnodige herstelwerkzaamheden aan de darm. Eindelijk rust en energie om te bekomen en alles weer op een gezond tempo te verteren. Letterlijk en figuurlijk!

Psychosomatiek therapie is direct toegankelijk. Dit betekent dat u zonder tussenkomst van uw huisarts een afspraak kunt maken.

Neem contact met mij op om meer te weten te komen of om een afspraak te maken voor Psychosomatiektherapie.