Nee leren zeggen

Nee leren zeggen

Wat is het toch moeilijk om “nee” te zeggen tegen andere mensen en te weten dat je ze waarschijnlijk teleurstelt. Het is makkelijker om “ja” te zeggen omdat je zelf dan geen schuldgevoel hebt en de ander blij zal reageren.

Stel dat je nu heel vaak “ja” zegt dan heeft dat wel nadelen. Je krijgt het heel druk bijvoorbeeld, of je hebt geen tijd meer voor je eigen leuke dingetjes. Het kan zelfs zover komen dat je zo moe wordt dat je je opgebrand voelt terwijl je nog niet eens voldoende aan je eigen huishouden of klusjes toekomt.

Hmmmmm, dan klopt er toch iets niet helemaal. Volgens mij leg je dan de prioriteiten niet helemaal goed en zeg je niet vaak genoeg “nee” terwijl je eigenlijk wel voelt en weet dat je dat zou moeten doen.
Lees ook mijn blog over geen tijd voor mezelf nemen.

Hieronder zal ik je eens wat verschillende vormen van “nee” zeggen geven waardoor het makkelijker wordt om hiermee te experimenteren. Ik hoop dat je na afloop concludeert dat het makkelijker blijkt te zijn dan je dacht.

Vormen van “nee”zeggen

Vraag bedenktijd.

 • “ik denk er even over na, en kom er dadelijk bij je op terug”
 • “Ik bel je hier morgen over terug en overleg het even met de achterban”
 • “even denken hoor, uuuuuuh, kom ik bij je op terug, je hoort het nog”

Doe een ander voorstel:

 • Nee, dat komt niet zo goed uit, maar ik zou wel op zondagmiddag kunnen.
 • Dat duurt iets te lang, maar ik kan wel een uurtje helpen.
 • Dat is iets te zwaar voor mij, maar ik ken wel een persoon die je wel kan helpen…..
 • Is het misschien een idee dat we …..doen in plaats van……..

Je bent geen verantwoording verschuldigd:

 • “nee, dat gaat me niet lukken”. (punt!)
 • “nee dat komt niet zo goed uit”. (punt!)
 • “oeh, dan zit ik al propvol in de agenda”. (punt!)
 • “Dan heb ik al een afspraak / iets anders op de agenda”. (punt!)

Wanneer je je “nee” omkleedt met redenen, uitleg en verantwoording geef je de andere persoon de kans om hier een tegenwerping op te maken. Door inhoudelijk geen redenen / uitleg te geven blijf je kort, stellig en duidelijk.

Wanneer iemand zo vrij is naar de reden van je nee te vragen, kun je je antwoord licht nuanceren.

 • “Het komt niet zo goed uit, omdat ik anders zo moet gaan tobben, dat ik niet meer kan genieten van onze afspraak”
 • “Wanneer mijn agenda zo vol zit weet ik gewoon dat ik onverstandig bezig ben wanneer ik er nog iets bij zet”

Je zegt dan al wel iets meer, maar eigenlijk ook weer niets. Je geeft geen redenen waar de ander je mee “lastig” kan gaan vallen of op andere gedachten kan brengen.

De laatste versie is de korte NEE! Dit gebruik je wanneer iets echt absoluut niets voor je is!

 • “Nee joh, ik hou echt helemaal niet van lingerieparty’s”
 • “Nee joh, ik ga echt nooit met anderen op vakantie, want de quality tijd met ons gezin gaat boven alles”.
 • “Nee, ik moet er niet aan denken om te gaan zeevissen. Ik wordt al misselijk als ik de zee zie”.

Succes met de start van het leren “nee” zeggen. Ik hoop dat je iets aan de voorbeeldzinnen hebt om eens te experimenteren!